Revija Joker - Virginia

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Virginia
Virginia

Kavbojc

Nekaj je skupnega vsem 'sprehajalščinam', kot pravimo prvoosebnim pol-igram, kakršne so Firewatch, Dear Esther, Gone Home in podobne. Igranje je v drugem planu, v ospredju pa je zgodba. Virginia je še manj 'igra' od vseh naštetih, saj gre za interak­tiv­ni film v pravem pomenu besede. Ne pričakuj odprtih pod­roč­ij, kvestov, boja, predmetov, pogovarjanja in vejenja. Raziskovanja in vplivanja na potek fabule praktično ni. Namesto tega te čudaška rdeča nit docela premočrtno pelje po toboganu misterija in z ozko usmerjenostjo v trilerske prigode gotovo ni za vsakogar. A to napravi zgledno in kratek dvourni trip napolni z zapomnljivimi trenutki, z ničimer ne postreže na pladnju in ne špara z žokanjem v srce. Če pa so ti dogajali filmi, kot je Mulholland Drive in ostali nabor režiserja Davida Lyncha, se le pripasaj.

Virginia je interaktivni film, ki vsebuje več gledanja kot igranja. Srečoma je fabula na nivoju, toda z možgani na off se boš po koncu le praskal po buči.

Zgodba je edini gradnik in nemudoma posrka z detektivsko dramo, ki se vrti okoli iskanja izgubljenega najstnika v malem mestecu (živjo, Twin Peaks!). Opazuješ jo skozi oči FBIjeve detektivke, ki je naposled dobila pravi primer. A reči so vse prej kot enostavne in bizarni dogodki dajo hitro vedeti, da naloga ne bo lahka. Tako se dekle sprehaja skozi scene, ki kažejo mnogo skrivnosti, a malokaj povedo naravnost. Nihče ne govori, tako da se agentka zanaša na telesno mimiko in namige iz okolja. Zdaj je to obesek, nato ptica ali bizon, ki se pojavi sredi ceste. Niso enoznačni in kar nekaj možganskih vaj je treba, da izluščiš pomensko bistvo. Nakar pride fantastični zaključek, ki lynchevsko odbito simboliko in čudaštvo zamenja s čustvenim popotovanjem, ki še najbolj spomni na moštvene drame, kakršna je Magnolia. Saj veš – to so tisti filmi z obilico enako pomembnih glavnih likov in kratkimi rezi, povezanimi z izvrstno simfonično glasbo, ki jo to pot izvaja praški filharmonični orkester. Prav na takšen način poteka Virginia. Če ti slično filmovje di­ši, bo gotovo vredna desetaka. 

Likov je dosti in odnosi med njimi niso servirani na pladnju. Nasploh dogodki terjajo precej odmotavanja hudo zapletene klobke. A na koncu se splača.

Virginia
založnik: Variable State / 505 Games
objavljeno: Joker 280
november 2016