Revija Joker - Free Realms

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Free Realms
Free Realms

Aggressorja imajo za dvanajstletnika. To mu ni všeč in jih vse premaga v šahu!

Ako bi vas vprašal, h katerim nalinijščinam ljud­je derejo najbolj množično, kaj bi odgovorili? Je to World of Warcraft? A-a. Second Life? Ah kje. Nak - daleč največ 'obiska' imajo zastonjski mmoji za otroke. Hotel Penguin, Neopets in Maple Story accounte merijo v desetinah milijonov. Kaj, a da otroci še niso čisto ljudje? Bejžte no. Po raziskavah sodeč ima ta mulčad nenavadno veliko pod palcem, saj so dobički s plačljivo vsebino visoki. Samo vprašanje časa je zato bilo, kdaj bo na to področje vstopil kateri od založnikov s tradicijo pri klasičnih mmorpgjih. Evo vam Free Realms, Sonyjev odgovor na dominacijo mladičev.

Free Realms so en velik digitalni igralni kotiček, kakršne smo imeli v vrtcu. Na levi mize za kartanje, desno kuhinja za packanje, zadaj arena za dirkanje. Pa še kak tower defense vmes, da je bolj moderno. In veliko pisanih barv.

Free Realms so od začetka do konca izdelek, ki skuša potešiti najširše množice, in to čim hitreje, čim laže ter čim večkrat. Dostop je sila preprost, saj se zgolj vpišemo v spletnem brskalniku, sledi nekajminutno nalaganje kode in špil se odpre v novem oknu. Med rasami so na voljo ljudje in žens ... pardon, vile, med katerimi je razlika samo v videzu. Nato se koj znajdemo v 3D pravljičnem svetu, ki bi ga najenostavneje opisal kot skupek World of Warcrafta ter Disneyjeve verzije Janka in Metke. Kjer sta slednja po tistem, ko sta skurila čarovnico, ustvarila kariero v dirkalnem avtomobilizmu. To je mišljeno tako v vsebinskem kot artističnem smislu, saj je tukajšnji svet plišasta žival, sešita iz zaplat, ki izvirajo iz vseh mogočih kotičkov domišljije. Pozdravi nas strojno nezahtevna, barvito risankasta grafika, ki riše pisano in prijazno okolico.
Kaj pa v Free Realms počnemo? Vsak posamezen lik ima trenutno na voljo slaba dva ducata poklicev, med katerimi lahko kadarkoli preklapljamo, izkušnje pa se zbirajo ločeno. Če nam oči noče kupiti čokolade, lahko jezo kot pretepač usmerimo v nič hudega sluteče gobline, si nadenemo čelado in se v arenah karamboliramo z avteki kot dirkač ali poprimemo za kuhavnico. Bolj piflarski pa bodo računalniške ali žive nasprotnike naklestili v šahu ali zbirateljski igri s kartami. Tako je, vsak poklic je samosvoja igra v malem, slednje pa se precej razlikujejo po globini in trenutni dodelanosti. Kuhanje je na primer posrečena inačica Bejewelda, dresiranje psa dolgočasna kopija Nintendogs, z arkadnimi dirkaškimi poklici pa je zaenkrat moč doseči le prvih nekaj od dvajsetih stopenj v posamezni spretnosti. Boju je namenjeno šest vlog, od pretepača prek lokostrelca do gandalfa. Vsaka ima po štiri posebne sposobnosti, kar pove, da je tudi mikastenje bolj začetniške sorte. Vidiš zlega bandita, od­dirjaš do njega in ga diab­­lovsko poklikaš do smrti. Moram pa priznati, da so temnice s šefeti za tako enostavno pretepanje izdelane dobro.

Boj zaradi zamika ni kaj prida spretnostno naravnan, zato sta glavna dejavnika izkušenjska stopnja in oprema. Zamerim, da je nindža prešvoh.

Sony je torej izbral nekaj najbolj priljubljenih spletnih špilov in jih zapakiral v pisan tridimenzionalni paket, ki nam nenehno dviguje ego s poh­valami in cekini. Pri slednjem je še bolj pretkan kot WoW, saj se včasih po­ču­timo kot Karitas, ker nam vse kar leti v žep. Vsaj dokler ne srečamo nekoga, ki pozira z rečjo, ki v zastonjskem načinu ni moč dobiti. Free Realms uporablja zanimiv pristop kombiniranega plač­lji­vega dostopa tako z mesečno naroč­nino petih dolarjev kot s kupovanjem predmetov za prave denarce. Zanimiv zato, ker so mi lani na GDCju povedali, da se na vzhodu ni obnesel. Triki so klasični: najbolj nafrfuljene formulce in krepelca (da ne omenjam kart, bog se usmili) so dosegljive samo, če pljunemo nekaj dolarjev, medtem ko naroč­nina odklene približno tretjino poklicev ter zvrhan koš kvestov. Za primer: edini zdravilec med pretepači je sprva - zaklenjen, kakopak. Plačilo je urejeno preko kreditnih in predplačniških kartic. Slednje pri nas še niso dosegljive, a se ni bati, da bi vam tamal spraznil ra­čun, saj se krediti za nalinijsko štacuno dodajajo ročno.

Dirkanje je po zabavnosti najboljša tekmovalna dejavnost za pomerjanje med špilavci. Nujno pa potrebuje več prog.

Free Realms bi lahko označil za 'Moj prvi MMO'. Vseeno gre za resno zastavljen izdelek, ki bo privabil tudi marsikatero starejšo osebo, saj privlak mini iger ne zaostaja za njihovimi spletnimi inačicami. Je pa glavna hiba naslova velika plitkost, saj se po izzivu in kompleksnosti noben poklic ne more primerjati s tistimi iz velikih nalinijščin. Z izjemo peščice temnic se da vse postoriti samostojno, cehe pa so vpeljali šele prejšnji mesec. Pretepanja med igralci zaenkrat še ni, razen v tekmovalnih spretnostih. Obenem pa je ve­či­na profesij kljub prijaznim kvestom obsojena na ponavljajočo se tlako, vsled česar med bojem kar precej dolgočasno preklapljamo med njimi. Kako pripravno za otročad z motnjo pozornosti! Po drugi strani SOE nenehno dodajajo vsebino in kmalu bomo na seznamu poklicev našli fuzbalerja. Med liki bo tedaj moč nenadoma srečati veliko Ronaldov.

Igra s kartami je zbirateljska, kar pomeni, da boste, če hočete resno tekmovati, veselo pljuvali prave cekine za razširitvene pa­ketke. Po sistemu sodi nekam med Magic, Yu-Gi-Oh in Pokemon.

Free Realms
založnik: Sony Online Entertanment
objavljeno: Joker 192
julij 2009

prijazna
enostavna
raznolika
množica mini iger
okolje
izvedba
plitva
tlačanska