Revija Joker - Brainpipe

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Brainpipe
Brainpipe

Sneti

Rez in Space Giraffe s svojima estetsko neoporečnima neonskima lajtšovoma ostajata ekstra tripastični igri, ob katerih te zadetost z opojnimi substancami (bojda najbolj zažge kakovostna THC­jev­ka) odnese v višave, ki jih lahko Gavioli samo vika. Sploh če si ženska in si ritmično tresoči joypad v Rezu približaš svojemu magičnemu predoru, arf arf auuuu. Občutek je verjetno boljši od tistega, ki ga prispeva od ekstazija drgetajoč Italijan na sekretu. A neodvisnica Brainpipe se Rezu in Žirafi konkretno približa. Kar ni čudno, če vemo, da se znajdemo v notranjosti na možganov in se trudimo preseči meje človeškega. Ter da se podnaslov glasi A Plunge to Unhumanity.

Mestoma je treba ciljati tele kroge, kar ob sča­soma podivjani hitrosti ni tako lahko, kot se čuje.

Iz prve perspektive v obliki misli, se pravi električ­nega signala, samodejno šibamo po nevralnih poteh, ki so oblikovane kot okrogli hodniki, se z miško ogibamo nevarnostim in se trudimo preživeti do konca, kjer se dvignemo na naslednji nivo zavesti od skupno desetih. Tedaj splošna hitrost naraste in ovir je več. Orožja nimamo, brzina pa je sama od sebe vedno hujša in jo lahko upočasnimo le za kako sekundo. Nato se zavore pregrejejo in se ne ohladijo takoj. Vmes pobiramo aliensko-runske simbole, orientacijo pa lajša širok vektorski merek. Simboli prispevajo točke, ki so poleg preživetja glavni cilj igre.
Ali pa je to nemara sam psihedelični užitek ob grafično-zvočnem naskoku na čute? Tuba, po kateri frčiš, kalejdoskopsko migeta v ducatih barvnih odtenkov in po obodu se besno prelivajo kravjekaste lise, dočim se ovire neonsko bleščijo in izpuščajo kristalčke, sintetično robo navideznega dilerja. Bolj subtilen, a naposled še bolj pomemben učinek ima zvok, ki ušesom prinaša vesoljsko-oceanske efekte in iz vsakdana iztrgane signale, od koscev govora do glasbe, kar daje vtis prečenja slušnega živca. Ko začne igra orenk leteti, na kar ni treba prav dolgo čakati, se tako že v normal­nem stanju zavesti prelevi v izza­očesno vizijo Oblakca, čarobnega zmaja. Ne drznem pa si niti pomisliti, v kakšne fakirske širjave bi človeka ponesla, če bi zraven kaj konkretnega spil, skadil ali požvečil. Ne da vas k temu nagovarjam, samo povem, ker si je težko zamisliti, da to ni bil eden od namenov avtorjev. Bivajočih v skupini Digital Eel – Digitalna jegulja, za Krišnovo voljo. Dovolj povedanega.

Taka je bila videti notranjost možganov Janis Joplin, ko se ga je pošteno zadela!

Brainpipe
založnik: Shrapnel Games
objavljeno: Joker 192
julij 2009