Revija Joker - SFG Soccer: Football Fever

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » SFG Soccer: Football Fever
SFG Soccer: Football Fever

Case

V času, ko to berete, si v Južnoafriški republiki fuzbalerji že izmenjujejo nizke štarte in hinavske udarce s komolci. Sodniki delijo kartone levo in desno, dočim navijači od živčnosti ves čas pihajo v presnete vuvuzele (to so tiste afriške trobentice). Nogomet, resen posel. Ali pač ne, kot dokazuje tale butična arkadna žogobrščina, plod britanske kovačije Stir Fry Games.

Veselje po zadetku sprožimo s tipko. Urejevalnik obličij nogometašev je bolj osnovne sorte, zato njih prepoznavnost ni vrhunska.

SFG Soccer je tipičen primer špila za čik pavzo. Igramo šest na šest, moža v črnem pa ni, zaradi česar manjkajo prekrški, prepovedan položaj in ostali travnati zakoni, ki smo jih vajeni iz simulacij najlepšega športa. Krojenje akcij je sila preprosto, saj so na voljo le gumbi za strel in nizko ter visoko podajo. Z istimi odvisno od situacije izvajamo še krose, udarce z glavo in škarjice oziroma rušimo nasprotnike in preklapljamo med člani našega moštva. Smisel igranja je namreč edinole ta, da si z učinkovitimi podajami izborimo toliko prostora v napadu, da pridemo do svobodnega strela žoge, ki v večini primerov kon­ča v mreži. Pri tem so nam v pomoč stranice mini stadiona, od katerih se okrog­lina nadvse veselo odbija, medtem ko outa ni.
Sliši se preprosto kot pasulj ter banalno, in tudi je. Občutka, da gre za fuzbalščino, ki so jo spravili skupaj v par tednih, ne razbline niti osnovna fizika, niti vrsta hecnih mehanik. Recimo ta, da v zračnih dvobojih zmagamo že, če tipko pritisnemo pred računal­ni­kom, saj postavitev našega igralca na zelenici ni bistvena. Važno je le, da smo nekje v okolici žoge. Ali pa ona, po kateri so diagonalni streli, če jih izvajamo iz neposredne bližine kazenskega prostora, za polspo­sobne golmane neubranljivi. A ker te čudnosti v enaki meri prizadevajo obe šesterici in botrujejo nepredvidljivemu poteku akcij ter brzinskim preobratom, Football Fever izpade presenetljivo zabaven. Zadetki padajo kot za stavo, umetna pamet pa je na najvišji od treh težavnostnih stopenj dovolj učinkovita, da pred porazom nismo varni niti z dvema gola prednosti borih trideset sekund pred iztekom seveda krepko skrajšanega časa.

Dobri rezultati prinašajo izkušenjske točke. Le-te v kariernem načinu vlagamo v razvoj fizičnih atributov, kot sta moč strela in hitrost.

Kar se tiče modusov in stranskih pritiklin, je ponudba zadostna. Prisotna sta igranje posamezne tekme in trening, srce igre pa je kariera. V njej se z izbrano ekipo, ki ji lahko priredimo naziv, drese in videz igralcev, zoperstavljamo moštvom iz štirih kategorij. Uradne licence za karkoli kakopak ni. Za preglednost nad igriš­čem skrbi pet kamer, od katerih je daleč najbolj uporabna stranska, poh­va­liti pa gre tudi nabor različnih mož­nosti udejstvovanja na trati. Nadzorujemo lahko vsakega žogobrcarja, le enega ali pa premikanje šport­­nikov prepustimo siliciju in se osredotočimo na podaje ter brcanje usnja. Omembe vredna je takisto opcija nabijanja z miško. Ta se izkaže za neproblematično, saj so si avtorji izmis­lili intuitivno nadzorno shemo z raztegljivim gra­fič­nim kurzorjem, s katerim je dolo­čanje smeri potovanja žoge nadvse natančno. Kul.
SFG Soccer ni alternativa Fifi in Pro Evu, marveč lahkoten arkadni fuzbal, ki ga gre spričo pretežne brezmožganskosti užiti v majhnih dnevnih dozicah. Na ta način se ga garantirano ne boste naveličali vsaj do konca svetovnega prvenstva.

Špil je vse prej kot taktičen, kljub temu pa je moč pretikati med tremi formacijami klovnov na zelenici. To so defenzivna, uravnana in skrajno napadalna.

SFG Soccer: Football Fever
založnik: Stir Fry Games
objavljeno: Joker 203
junij 2010