Revija Joker - Tropico 3: Absolute Power

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Tropico 3: Absolute Power
Tropico 3: Absolute Power

Yohan

Angleški gospod John Dalberg-Acton je nekoč dejal: “Moč rada kvari, absolutna moč pa kvari absolutno.” Srednji del rekla so si sposodili pri bolgarskem Haemimontu, kjer so izgotovili prvi uradni dodatek za Tropico 3 (J196, 67) – igro, v kateri taktično načelujemo izmiš­lje­nemu karibskemu otoku. Upravljanje, gradnja, diplomacija – nekako v tem vrst­nem redu bi lahko opredelili to lahkotnejšo realnočasovno poslovno strategijo.
Na prvi pogled je Absolute Power klasičen razširitven paket z novo kampanjo, ki vsebuje deset scenarijev (izvirna jih je imela petnajst), nekaj novimi danostmi, par raz­šir­jenimi zadevami in prgiščem lepotnih popravkov. Uporabnih novih stavb je za vzorec: osnovna šola, smetišče, marina, satelitski radijski krožnik in vetrna elektrarna, ki pošilja več energije v višjih predelih otoka. Ostale so le precenjeni spomeniki. Tu so še makadamske ceste v ruralnih predelih otoka, več možnosti za šminkanje avatarja in dodatna radijska komentatorka z zabavnimi štosi. Mnja, kozmetika.

Cestogradnja povzroča glavobole, saj spajanje posameznih ulic terja veliko nepozidanega prostora. Še dobro, da niso uvedli alej ali celo avtocest.

Precej večja pridobitev je nova frakcija lojalistov, ki skozi gojenje kulta osebnosti svojemu el presidenteju pomaga utrjevati absolutno oblast iz naslova. Zategadelj je na voljo čisto svež nabor megalomanskih odlokov, na primer zastonjska bivališča, tiskanje inflacijskega denarja in prepoved delovanja vseh strank. Ti imajo veliko vlogo v humorni, domišljijsko zastavljeni kampanji, v kateri je politika važnejša od razvoja. Zač­nemo s hipijevsko & rasta komuno, ki v bližini ne prenese ne industrije, ne turistov in ne vojske. Sledijo nategovanje turis­tov s čupakabro, odganjanje marsovcev z rekrutiranjem orjaškega števila znanstvenikov, nenačrtovan skok v prihodnost, vodenje fanatične vers­ke sekte in tako dalje. Naloge v scenarijih so po novem zastavljene postopno, kar je kul, saj razgibajo sicer pregovorno tropikovsko lenobno dogajanje.
S tem lahko Absolute Power premami tudi koga, ki sicer ni pristaš tovrstnih strategij. Škoda, da za igranje potrebuješ Tropico 3, in da cilji nalog niso vedno takoj razvidni. To pomeni, da lahko razvojno strategijo na začetku zastavimo povsem mimo, kar razočarano ugotovimo šele po uri ali več igranja. In Jovo na novo, Stevo na staro.

Tropico 3: Absolute Power
založnik: Kalypso
demo: 20 EUR
objavljeno: Joker 203
junij 2010


sorodni članki