Revija Joker - Fast Racing NEO

IGROVJE
stranka » igrovje » wii u » Fast Racing NEO
Fast Racing NEO

Sneti se zdrgne z zidu, kamor je treščil kot prava funkcijska ničla.

Nintendova kultna futuristična dirka­či­na F-Zero je obvisela v vakuumu, toda njen duh, vodila in estetika so ži­vi in zdravi, če gre soditi po nemš­kem Fast Racing Neu za wii U. To tretje­oseb­no norenje dosti črpa iz te serije in za nameček iz sorodnega, Slovencu bolj znanega Wipeouta. Vnovič so torej na sporedu sterilna visokotehnološkost, proge iz dvajsetega-in-še-nekaj stoletja, po katerih šibajo tik nad tlemi viseče turbocigare, in oma­m­na hitrost na meji dojemanja.

Gas do daske, ajt skini tu dasku! Fast Racing je vse prej kot subtilna igra – njen smisel je norenje pri okrogzvočnih hitrostih, kot se za gladiatorsko futuro spodobi.

Hitro, hitreje, NEO
Zgodbe praktično ni, tako da v neotipljivi prihodnosti na suho postaneš brezimen in brezobrazen (ker se zaletavaš!) dirkač za eno od velekorporacij. Ne vidiš ne rivalov v človeški obliki ne gledalcev na tribunah. Po betonsko plastično stekleno kovinskih progah pobiraš razmetane kroglice, ki prispevajo energijo za začasni pospešek, in drajsaš po modrih ter oranžnih trakovih. S pritiskom na gumb menjaš barvo ladjice in če ta ustreza talni, si pri dotiku traku deležen pospeška. Dokler je trak en sam, ni problema, vendar so nemalokrat nanizani eden za drugim. Tedaj ni več tako lahko doseči maksimalnega izkoristka, saj igra leti kot sneta sekira iz rok gens­ko modificiranega indijanca. V naslednjem tisočletju.
Brezkompromisna brzina je prepoznaven adut Fast Racinga. Čeprav igra teče na kao švohnem wiiju U, je šestdeset sličic na sekundo redko ogroženih. Ob tem se velikokrat diviš učinkom, kot so eksplozije, žarki svetlobe, prašni delci in voda na leči navidezne kamere. Ter tapkaš z nogo ob udarnem elektronskem soundtracku. Cena, ki jo plačaš, je statična okolica z bore malo pre­mičnih objektov. A tovrstna hladnost se sklada z vzori. Svilna­tost se zvečine prenese celo v vertikalno razdeljeni zaslon za dva igralca, žal pa nekolikanj upade v lokalnem split screenu za tri do štiri sodelujoče. Toda ne do te mere, da bi bilo zelo moteče.

Če zmoreš na eno mesto še zbobnati tri prijatelje, se lahko imaš fino v split-screenu po zgledu Mario Karta 8. Škoda za framerate; dajte nam verzijo za PS4!

V trakovju smrti
Tekmovanje začneš v najnižji, 'učni' ligi, nakar z uspehi v grozdih tekem odklepaš naslednje izzive ter dodatne ošiljene šajtrgice. Te imajo le tri statistične podatke - težo, pospešek, hitrost - in jih ni moč kupovati, prodajati, nadgrajevati ali kako drugače spreminjati. Tudi na stezi je manj subtilnosti kot v Wipeoutu in F-Zeru, saj ni enako podrobnega nagibanja vozila oziroma istega merilnika za boost ter ščite. In treba je vedeti, da NEO ne pozna powerupov in orožij. Edini način, kako zavdati nasprotnikom, je zaletavanje, po možnosti v rit s turbom. Učinkovito, a ne prav elegantno. Wipeout HD za playstation 3, sploh z dodatkom Fury, in F-Zero GX za gamecube sta kompleksnejša in boljša naslova iz istega foha.
Toda avtorjem je vseeno uspelo ustvariti solidno dirkačino, ki meri na hardcore odjemalce. Za pobiranje nitra, lovljenje barvnih trakov in ritmično preklapljanje barv je treba biti vešč, saj se giblješ hudo ekspresno. Potreba po obvladanciji pride do izraza zlasti v spletnem večigralstvu za do osmero sodelujočih. Zanimivo je, da le-ti niti ne nadkrilijo umetne pameti, ki je okrutno nepopustljiva. Izbire težavnosti ni in že spočetka je špil orenk zalogaj, kar se pozneje samo še okrepi. Ena sama napaka, do katere pride mimogrede, te lahko stane globokega padca po lestvici.
S tem je povezana intimna potreba po študiranju prog, ki so zvezde Fast Racinga. Resda jih je le šestnajst in nimajo kaj dosti bližnjic oziroma cepitev. Vendar so grafično lepe, višinsko in okoljsko razgibane (velemesto, morje, puščava, ledene planjave ...) ter opremljene s kul elementi. Nekod pičiš med ustji v tleh, iz katerih švigajo plameni, drugod se prestaviš na strop, nad metropolo se deli ceste zibljejo na kablih, v vesolju se ogibaš asteroidom. Par teh gradnikov je naključnih, tako da se ne moreš zanesti samo na piflanje.

Proge se vijejo tako po džungli in vodnem svetu kot po vesolju in vulkansko puščavskem planetu. Ampak pritegnjenega megaracastega komentatorja pa ni :(.

Kdo bo, če ne Švaba?
Zasnova je resda staromodna in odstopanja od kalupa ni. Kampanja je povsem linearna in če zaradi visoke težavnosti nekje obupaš, je to neprebojen zid. Tedaj lahko greš le še pilit rekorde v time triale, saj te bo nalinijska skupnost najverjetneje zdrobila v sončev prah, dočim je 'hero mode' na prezrcaljenih stezah še bolj zajeban. A če imaš skillze in pogrešaš F-Zero ter Wipeout, katerih nova dela nikakor nista na obzorju, je Fast Racing NEO slasten digitalni zalogajček za nizkih 15 evrov v Nintendovi spletni štacuni. V njem se boš počutil, kot da sediš v švigašvaga avtomatu. Brez hidravlike, a s prvinskim vzdušjem.

Fast Racing NEO
Shinen za wii u
objavljeno: Joker 271
februar 2016

77