Revija Joker - Mario Golf World Tour

IGROVJE
stranka » igrovje » 3DS » Mario Golf World Tour
Mario Golf World Tour

Sneti na golfišču priredi žur z Yoshijem. Hitro nastane gneča.


Žal mi je za golf. Ta krasni, po izvoru škotski šport, o katerem sem vedež spisal v Jokerju 202, med Slovenci uživa slab ugled. Zvečine ga imamo za bur­žujs­ko, drago početje brez duše, smisla, tradicije in zahteve po veščini. Hja. Duša in smisel sta relativna, tradicije res ni, ampak nekje je treba za­če­ti, smučanje je dejansko dražje, glede veš­či­ne pa se zmrdujejo le tisti, ki še niso poskusili spraviti miniaturne žogice v enako miniaturno luknjo dvesto metrov daleč. Verjemi, da je dosti teže, kot se zdi. 

No, golf je za nepoučenega gledalca res duhamoren in od tu tipska zafrkancija, da gre za najdražji način, kako iti na sprehod. Morda bi k popularnosti pripomoglo, če bi ga nažigali vodovodarji v rdečih hlamudračah, režeči se duhci in simpatični zeleni kuščarjevci? Govorim seveda o Mariovi klapi in s tem o World Touru za 3DS, pravljično sedmem v nizu, ki se je začel davno na NESu in nas zadnjič obiskal pred desetimi leti na GBAju v Advance Touru. Tega sem oz­na­čil za 'najboljši, najbolj kompleten in najbolj originalen golf za katerikoli ročni sistem'. V velike šolne stopa World Tour.

Če pri udarcu s pritiskom natančno zadeneš črtico, si deležen ekstra moči. Hkrati se verjetnost napake zniža na minumum.

Sol in poper zemlje
Znova gre za risankasto, arkadno 'simulacijo', ki je za PGA Tour Golf tisto, kar je Need for Speed za Assetto Corsa. V preprostem igranju, ki se osredotoča na golo bistvo športa, zgolj nameriš in s prvim pritiskom na gumb poženeš kurzor na levo po traku. Z drugim stiskom odrediš moč, s tretjim pa natančnost. Čisto po tradiciji sistema treh klikov, brez bržda slabih inovacij v slogi mahanja s 3DS­om. Ukažeš lahko še topspin in backspin, med­tem ko sta od ostalih de­javnikov tu veter, katerega smer ter moč vidiš, in teren. To je vse.  
Je pa res, da je ozemlje krepko razgibano. Na belo okroglino prežijo tako pokošene livade, med njimi take, ki jo pohitrijo, kot višja trava, peš­čene luknje, plitki bazeni z vodo, vzpetine in senožeti. Pa ovire, od visokih kaktusov in drevja do skalnih obronkov in morske obrobe. Zahtevnejše kot je igrišče, več je svinjanja in s tem možnosti za slab rezultat. Nekoliko je treba upoštevati tudi like. Bowser rad brutalno užge in doseže lepo razdaljo, a je šibkejši pri patanju, Mario je fant za vse, dočim ima princeska rada nadzor. Nintendu je jasna delitev spolov.

Prigode mojega strička
Vendarle je vpliv junačkov precej majhen. V Advance Touru si svojega golfista frpjsko nadgrajeval in z njim napredoval v sposobnostih. Zdaj lahko resda ustvariš miija, a nanj malce vpliva le oprema, drugih lastosti pa nima. 
No, ravno zato, ker razlike niso obilne, na viš­jih nivojih tekmovanj pridejo do izraza finese. In teh ni malo. Spočetka je World Tour prijazen in navidez dokaj omejen špilič, kjer na pre­­prosti gozdni pisti delaš birdieje (udarec manj od določenega) kot za stavo. Bodisi v hitrem urjenju, kjer ti gobica razloži osnove, bodisi posamičnih tekmah s poljubno izbranimi liki ali na prvem turnirju z miijem. K povpreč­nemu vtisu pripomoreta nekoliko zmedena struktura, ki terja nekaj privajanja, in razvle­čen klub, v katerem dosti tekaš naokoli, da prideš do najbolj temeljnih prvin. A sčasoma se privadiš in začneš opažati, da vsebine ne ma­njka. Le odpreti jo moraš. 
Osnova za odklepanje je nabiranje zlatih kovancev, ki jih dobivaš za opravljanje raznolikih, krajših izzivov. Špil od tebe hoče, da z nekim šte­vilom lukenj opraviš v vnaprej danem okviru udarcev, da ne presežeš ure ali da nabereš zaukazano količino manjših novcev. Ti so bistvo načina coin rush in če jih hočeš pobasati zadosti ter istočasno doseči vsaj par (vnaprej določeno število udarcev za luknjo), se moraš potruditi. Z vztrajnim služenjem odkleneš devet prizorišč, štiri like, koš oblačil in dvoje višjih težavnosti. Prav tako lahko ponekod uporabljaš predmete, recimo tornado, ki posesa bližnje goldinarje, ledeno rožo, ki zamrzne tla in pripomore k odbijanju žogice, ali raketo, ki poveča razdaljo leta žogice v ravni črti.

Množica opreme je pisana na kožo zbiralcem. Bistveno pa se igralčeve lastnosti z njo ne spremene.

Nazaj po vstopnino
Igra se tako sčasoma razpre in razširi, sploh če upoštevaš še druge plati. Zanimivi so turnirji z za vse enakimi, vnaprej določenimi pogoji, ki se menjavajo tedensko in so dober način, kako se pomeriti s spletno skupnostjo. Ta ima nasploh močno vlogo, saj je internetna plat po­udarjena. Z do tremi drugimi lahko tekmuješ neposredno, se udejstvuješ na asinhronih tekmah, kjer primerjaš le rezultate, in prirejaš lastne turnirje, ki jim sam določaš pogoje. Ker so igrišča subtilno oblikovana in je treba za dober izid stalno kazati veliko spretnosti, lahko igraš tedne, preden se dokončno potrepljaš po ramenu.

Žal pa je Nintendo izdelek nekoliko pokvaril. Pr­vi minus je neživljenjska umetna pamet, ki je pretirano robotska in predvidljiva. Nadalje so v temeljni igri le tri orenk igrišča s po osemnajstimi luknjami. Ostala so krajša ali kako drugače spremenjena, recimo gorsko vetrovno, kjer moraš luknje doseči z navadnim udarcem in patom. Tri daljše piste so naprodaj kot dolpotegljiva vsebina v internetni trgovini, kjer vsaka stane mastnih 6 evrov ali 15 v kompletu. Sicer pri vsaki dobiš še eno krajše igrišče in par likov, a vtis se pri taki prodajni politiki enostavno poslabša. Nisem se mogel znebiti občutka, da v World Touru manjka še vsaj eno klasično golfišče, in če sem ga hotel, sem ga moral dokupiti. In naposled negativno preseneti, da ni načina za dva igralca, ki bi si izmenično podajala 3DS, za kar je golf kot nalašč, niti download playa. Ne, za vsakršen lokalen multi je treba imeti vsaj dve konzoli in dva izvoda igre. 
Razumem Nintendovo slabo finančno situacijo. Vendar ga take poteze ne bodo rešile. Kveč­jemu nasprotno!

Pri naprednejših igriščih so luknje rade na vzpetinicah. Zato je treba do tja odigrati modro in precizno, sicer se precej namučiš.


 

Mario Golf World Tour
Nintendo za 3DS
objavljeno: Joker 251
junij 2014

72