Revija Joker - Gunman Clive 2

IGROVJE
stranka » igrovje » 3DS » Gunman Clive 2
Gunman Clive 2

Kavbojc

Gunman Clive nas je pred poldrugim letom prijetno presenetil z zmesjo starošolskega 2D-skakalništva v slogu Mega Mana, zapomnljive kavbojske podobe in drobižne cene. V drugo bo slič­no, saj se vrača vse našteto, le da je neodvisniški oče Bertil Hörberg tokrat dal prestavo više.

Štorija bi težko bila preprostejša: uletijo razbojniki in nekdo jih mora naučiti bizonskih molitvic. Kot v pr­vem delu izbereš enega od treh likov. Clive je revolveraš, ki še vedno ni zamojstroval merjenja v različne smeri, a zna pokalico začasno nadgraditi z moč­nej­šimi in razpršitvenimi naboji. Takisto je od prej znana dečva, ki strelja le v mirovanju, a pada počasneje, dočim je frišen indijanec, ki od blizu zbada s sulico. Po končanju odkleneš še neoboroženo raco iz prvenca, ki bolehno frči. Rdečekožec je dobrodošla novost, saj se petindvajset kratkih nivojev z njim igra povsem drugače.

Na nekaj stopnjah se zaslon samodejno premika v des­no, tako da dlani zašvicajo. Skozi eno takih te lovi tiranozaver, a tudi njemu serviraš svinčeno solato.

Da, tudi v drugo je Clive kratka igrica, ki traja urico ali dve, a jo boš vsled raznolikosti junakov ter vdelanega zbiranja nagradic za najhitrejši skozihod in ogibanje batinam rade volje preigral večkrat. Tudi zato, ker so okolja tako razgibana in junak počne ogromno vragolij. Spočetka luknja bandite, ki nažigajo iz zaklona in skozi okna, lučajo palice dinamita ali nanj navalijo iz sedel. Kanonfutra je ogromno vrst, saj se jim kasneje pridružijo pajki, stroji, nindže, sumoborci in celo dinozavri. Pot pelje čez mestece z Divjega zahoda skozi rudnike tja v Deželo vzhajajočega sonca in na vesoljsko postajo. Akcije je ravno toliko kot skakanja, kjer grozijo prepadi, osti in ploščadi, ki frčijo vsevprek.

Novost so od zadaj gledani odseki, kjer kavboj zajaše konja ali frči. To razgiba igranje, a je po drugi strani idej za uro in pol kar malo preveč in izpade raztreseno.

Na momente je vse skupaj hudo divje, saj en trenutek jašeš pando, nato skačeš po padajočih tetrominih v poklonu Tetrisu, nakar v pogledu od zadaj na hrbtu pterodaktila vijugaš med laserskimi žarki ter nažigaš po vesoljski ladji. Ti 3D-odseki so novost, ki dodatno popestri odpravo. Seveda so se vrnili tudi raznovrstni šefi, ki terjajo pomnjenje vzorcev. Obračun z velikanskim robotom je denimo fantastičen. Najprej se izmikaš mehanskim ostrogam, nato plezaš po trupu, se izmikaš pištoli ter vrtavki in naposled prideš do glave, vmes pa ti junaštvo otežujejo tresenje, nagibanje in eksplozije. Čista platformerska poezija.
Ker nadaljevalnih točk ni, je na srečo vdelano prilagajanje težavnosti. Vseeno pa ta nekajkrat zoprno poskoči in kak nivo ponoviš več desetkrat. No, zaradi vsakega umrtja si malce bolj vešč in če te premični zid spešta petkrat, se mu boš v šesto le uspel ogniti. Proti koncu te pričakajo polja, ki obračajo težnost, in tam zna nadzor malce pobezljati. Toda večinoma uživaš, kot bi bil na začetku devetdesetih. Sploh ker je svinčnikasta podoba iz enice nadgrajena z več barvami, cena v Eshopu pa spet znaša bagatelne 3 evre. Če si užival v predhodniku oziroma se ne moreš naveličati starošolskih ploščadaric, vsekakor pljuni tistih par novčičev! 

Vsak sklop stopenj ima svoj nabor sovragov, katerih vzorce moraš pomniti. Trdožive nindže šprintajo in delajo salte. Če jih ne odstreliš urno, bo pela katana.

Gunman Clive 2
Hörberg Productions za 3DS
objavljeno: Joker 262
maj 2015

82

sorodni članki