Revija Joker - Final Fantasy Explorers

IGROVJE
stranka » igrovje » 3DS » Final Fantasy Explorers
Final Fantasy Explorers

Sneti

Monster Hunter je za mnoge preveč zajeban in trdojedrn, se pa prodaja odlično. Zato so Square za 3DS izdelali njegovo lahkotnejšo inačico z znanim imenom Final Fantasy, da bi bili še oni deležni žvenketa cekinov. Pridobitništvo gor ali dol, špil je kljub temu, da ne doseže velikega zgleda, simpatičen.

Explorerji so zunanjostno židan, realnočasovno akcijski naslov, ki pa ga Monster Hunter šiša na več ravneh. Med drugim glede naravnega obnašanja favne.

Igra se pri kloniranju Capcomovega zgleda žal znebi enega tradicionalnih FFjskih elementov, pripovedi. Znajdeš se na nekem otoku, ki ga raziskuješ, da bi si utrl pot do kristala na sredini. Vmes kajpak stoji nemalo pošasti, ki si želijo meča v vranici, in to je pretežno to. V vasici menjavaš opremo, določaš službe glavnega in stranskih likov ter se odpravljaš na kveste – najprej peš, kasneje z zračno ladjo, kot se za Fantasy spodobi. Pri tem nisi navdušen nad grafično medlostjo prizorišč, ki niso primerljiva z živim Monster Hunterjem. Ko se v povsem realnočasovnem boju znebiš manjših rokomavhov in raziščeš ne pretirano veliko ciljno prizorišče, te pričaka šefovska nakaza, ki je lahko magične, eidolonske narave. Sem sodijo favoriti iz serije, kot sta ognjena beštija Ifrit in ledena gospa Shiva.

Boje z navadnimi in velikimi sovragi, kot so eidoloni, deloma ponavljaš za urjenje in deloma za tlako. Seveda z dobljenimi kosi scimpraš kup napredne opreme.

Razen boja v Explorerjih ni kaj dosti in neskončni seznam kvestov poudarja vračanje na obiskane lokacije ter nekoliko tlačansko, ponavljajoče se udejstvovanje za opremo ter izkušnje. Vendar pa se v obračunavanju z nakazicami, četudi ni tako dodelano kot v Hunterju in bi mu koristilo še nekoliko več lošča, skriva spodobna količina globine in zanimivosti. Obračuni z gorostasnimi glavarji so spektakularni in andrenalinski ter zanimivi tudi s taktičnega vidika, kar se globlje v igri še okrepi. Ne gre le za šicanje občutljivih točk, marveč za spretno gibanje, skrivanje za objekti, odstranjevanje ovir, ki jih udejanja šefetina, in izbiro kar najbolj pravšnjih poklicev, orožij, oklepov ter urokov. Vse to je zlasti važno v lokalnem ali spletnem večig­ralst­vu, ki je polno ljubiteljev izročila. Jasno, saj uži­va­jo v vodenju FFjskih služb, kot so dragoon, rdeči mag in geomancer, ter v pregibnem sistemu njihovega menjavanja. Nisi namreč pripet na eno službo, marveč jo lahko z nekaj premetavanja opreme in statistik spreminjaš in si tako osvežiš izkušnjo. Tako so Explorerji fajn polnocenovni naslov za tiste, ki bi radi brez pripetosti na zgodbo več sto ur frpjsko ugo­nabljali veličastne kreature, a ni­majo volje za Monster Hunter.

Z Leviathanom se ne spopadeš pod vodo, saj igra ne vsebuje potapljanja kot Monster Hunter, temveč na plaži. Kljub temu pravljični kačon nudi hud odpor.


Final Fantasy Explorers
Square Enix za 3DS
objavljeno: Joker 274
maj 2016

73