Revija Joker - Watch Dogs

IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 4 » Watch Dogs
Watch Dogs

Snetija ne skrbi, da bi mu skozi nokio she­ka­li spletno banko. Opisovalci nismo petični.

Včasih so sumljivci v plaščih na mestnih ulicah gledali dol zato, da so skrili obraz in jih niso prepoznali. Zdaj to počno zato, ker strmijo v ekran pametnega telefona in mimoidočim hekajo bančne račune. Ob tem izvejo še, kaj so ti ljudje jedli za zajtrk in ali imajo čudna spolna nagnjenja.
Tak je Aiden Pearce, znalski heker, ki biva v Chicagu bližnje prihodnosti. Metropola je kot nalašč za njegove spretnosti, saj so čipi praktično v vsem, od avtomobilov in semaforjev do bančnih avtomatov ter kretnic za toplovodne cevi. Elektroniko povezuje enoten, monopolen operacijski sistem ctOS, izdelan v javno-zasebnem partnerstvu, kot se glasi županski evfemizem za 'veliko smo preložili v lastne žepe in nekaj imamo za bregom'. Kaj, Aiden odkriva do kraja te spodobne, čeprav (še) ne vrhunske igre po predlogi Grand Theft Auta.

Satira, k nogi
Kaj to pomeni, bržda veš: odprt svet, po katerem se giblješ brez večjih omejitev, opravljaš glavne ter stranske naloge in si po želji dobričina ali zlobnež. Občutek je zelo podoben GTAjem, zlasti petici, saj se tretjeosebna vandranje po ulicah in vožnja korenito zgledujeta po Rockstarovi veleuspešnici. Po uveljavljenem postopku zapleniš katerokoli vozilo, od dirkalnikov in motociklov prek dru­žins­kih vagnov do kombijev in policijskih SUVov. Če te opazi roka pra­vice, se je znebiš tako, da pobegneš na varno razdaljo iz ozna­če­ne­ga kroga. To ni enostavno, saj so vozila dokaj težka in jim zlahka odnese rit. Po drugi strani pa zdržijo veliko, da nazadnje kot v Carmageddonu pelješ le še kadečo se karoserijo - dvesto na uro, da je za v reklame! Spod montla kadarkoli potegneš orožje in gangsterjem, kapsom ali naključnim turistom narediš plesanko po leđima, da kosi razdejanja in telesa frčijo vsenaokoli. In ko umreš, se brez pretresov zbudiš v mestu, pripravljen na nadaljnjo akcijo.
Vendarle to ni Grand Watch Auto, kajti Ubisoft je na slavni predlogi predvsem gradil in jo sukal v neraziskane smeri. Različna sta že lik in splošna štimunga. 'Psi čuvaji' niso črnohumorna zafrkancija kot GTAji, marveč resnejša, domala realistična drama. Njihov (anti)junak ni ne luzer, ki hoče zaslužiti, ne norec, ki uživa v mučenju, temveč človek z osebno tragedijo. Aiden je v prometni nesreči izgubil ne­ča­kinjo, kar je zarezalo vanj, saj krivi sebe. Pot je prekrižal nepravim ljudem, ki so se ga skušali znebiti, žrtev pa je bila deklica. Zdaj se jih trudi odkriti, pri čemer naleti na številne mine: hekerskega tovariša, ki ni to, kar se zdi, bivšega sodelavca in zamorske tolpaše, ki skrivajo ključ do skrivnosti za ctOSom.

Pot do izbranega cilja kažejo široke puščice na tleh. V tem primeru označujejo pot, po kateri vozi konvoj nepridipravov. Ker se mi je zahotelo strelsko-vozne akcije, jih grem prestrezat.

Tipski primer hekanja naprav. Skozi kamero pridobim pogled na tarčo in sekundo tiščim gumb s kvadratom. Tako prodrem v računalnik ali namestim sledilni onegaj.

Siva kučma, brade nič
Čeprav številni pravijo, da je Aiden medel in nezanimiv, se s tem ne morem strinjati. Morda je težava v tem, da ni klovn kot modeli v GTAjih, niti zagrizen morilec v jasnem boju za svobodo kot protagonisti Assassin's Creedov. Kot se poklapa z izrazom 'grey hat hacker', ki ni ne pozitivec, ne negativec, je Pearce človek z dobrimi in slabimi lastnostmi, pri čemer slednje prejkone pretehtajo. V teku igre sicer rešuje bele sužnje in odstranjuje kriminalce, vendar ga zaradi njega nasrkajo mnogi običajni ljudje. V sebičnost in lom zakonov te občasno prisili kampanja, tako pot pa si najpogosteje izbereš sam. Po mestu lahko loviš barabe ali ne, voziš previdno ali ne, policiste streljaš v kolena ali v glave. Bolj kot si lopovski, bolj negativen sloves imaš pri meščanih in hitreje te bodo javili na 113. Če pa si angelski, te prebivalci slavijo kot heroja, četudi vidijo, da te išče policija. Na igranje to ne vpliva dosti, ti pa igra s tako dvojnostjo zastavlja vprašanje: kakšen je Aiden? V marsičem tak, kot si ga ustvaril.
Škoda, da zgodba ni dorasla pretežno resnobnim likom, med katerimi so poleg Pearca še drugi zanimiveži, vsak s svojimi interesi in ozadjem. Čeprav so igro konkretno prelagali, h koncu postane očitno, da so morali z izidom pohiteti, saj se nekatere niti izgubijo, druge so na brzino zavozlane, glavna pa se izteče z viscem. Za nameček je premisa zadnje čase prežvečena in gre v smer nadaljevanke Person of Interest ter stripa Watchmen. Softver nas nadzoruje. Kdo opazuje? In kdo teži nadzornikom? 

Ko orožje kupiš, ostane za vedno v tvojem arzenalu, četudi umreš. Slednje včasih ni slaba ideja, saj ti vstajenje obnovi vso municijo.

Šefov v pravem pomenu besede ni, le oklepljenci. Dobro je, da zanje prihraniš kako eksplozivno telo ali jih zvabiš med plinske jeklenke, nakar slednje preluknjaš. KABUM!

Watch Dogs
Ubisoft za playstation 4, xbox one
objavljeno: Joker 251
junij 2014


 
 
 
sorodni članki