Revija Joker - Full Throttle Remastered

IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 4 » Full Throttle Remastered
Full Throttle Remastered

Sneti

Pustolovščine hiše LucasArts so zvečine vredne največjega čislanja. Day of the Tentacle, Monkey Island in Grim Fandango so večni naslovi, ki desetletja kasneje v grafično posodobljeni obliki navdušujejo tako stare ljubitelje kot nove generacije. A vsi Lucasovi špili vseeno niso bili prvovrstni. The Dig jim ni uspel in spomnim se, kako je leta 1995 številne razočaral Full Throttle. Rokenrol motoristična tematika je bila kul, toda v nasprotju z igralno več­plastnimi, zgodbeno naprednimi in fantastično humor­­nimi avanturami je Throttle spomnil na kratko, plitko risanko. Osredoto­če­nost na izvedbo je bila tako močna, da je trpelo vse ostalo, od misel­nih orehov prek fabule do igralne naprednosti. Razen če si k slednji štel arkad­ne vložke. Zanimivo, da so se odločili za prebarvanje rav­no te igre, ampak tu je.

Če nisi metuzalem, bržda ne veš, da je Throttle stara avantura vrste pokaži in klikni. Izmenjaje gledaš risankaste animacije, prečesavaš lokacije, rešuješ uganke in čvekaš.

Pripoved se osredotoča na motorista Bena. Stoični lederčlovek je vodja nezloglasne skupine Polecats, ki se v stepski Ameriki briga zase. A Dihurji se znajdejo v težavah, ko jih obtožijo umora šefa tvrdke Corley Motors. Prav tis­te, na katere izdelkih prdijo naokoli! Loščenje imena ne bo lahko, saj Benu nasproti stojijo podpredsednik firme in konkurenčne tolpe. Med njimi je taka z lastno religijo in srhljivimi člani, opremljenimi z naočniki za prepoznavanje okolice. Policisti pa se prevažajo z letečimi mopedi. Ue? Ja, smo v distopični prihodnosti, ki je ena večjih odlik igre; zdi se, kot bi zabredli v mešanico Pobesnelega Maxa ter Golih v sedlu. Motorji so harleydavidsonski, le da imajo protigravitacijski pogon, socialistično antenska slika na teveju pa se krega z lebdečimi avti. Vizijo napaja izvedba, ki je bila pred dvaindvajsetimi leti neznansko udarna. Full Throttle je vseboval govor (via Mark Hamill), celozaslonske animacije, FMV- in 3D-rendrane vložke. To je bila prva lucasovska avantura, ki je izšla samo na srebrnem ploščku, in CD-romarji so ji gradili oltarje. Pikslasta grafika je še zmerom lična, inačica Remastered pa jo nadomesti z risano, ki prikaže več okolice. Zvok je sedaj jasnejši in dodan je zvočni komentar avtorjev ter konceptne risbe.

Vseeno Throttle izvedbeno ni nič več blazno posebnega, obenem pa pridejo do izraza njegove druge težave. Pripoved o umoru in maščevanju je enostav­na ter nemetaforična; skuša sicer napletati o ameriškem snu, kapitalizmu in poštenih srcih, a na kraju ne pove dosti. Vsebuje bistveno manj podtonov in referenc kot tista v kasnejšem Grim Fandangu. Le redkokdaj je izrecno ali ironično-satirično smešna, glavni lik pa je redkobeseden in ne prav zanimiv. Enorešljive uganke, ki jih treš s klikanjem po vročih točkah in rabo predmetov iz inventarja, ustrezajo njegovemu karakterju. Za točenje goriva uporabiš gumijasto cev, za pretentanje buldoga na odpadu meso iz frižiderja in za oživitev avtočka na daljinsko baterijski vložek. V glavnem so rešitve na dlani, le občasno je treba imeti tajming, na primer da brcneš v vrata tedaj, ko je za njimi redneck. Razen seveda takrat, ko so avtorji probleme zakomplicirali. Mehanskih zajčkov ne moreš tovoriti v škatli, lahko pa jih v jakni, motorista ne gre kresniti s pajserjem, le z leseno desko … Svojstveni so arkadni vložki, kjer med vožnjo motorja z drkanjem knofa garbaš sitnobe ali iz ptičjega pogleda z avtom sodeluješ na uničevalskem derbiju. Oboje je bolj tečno, okorno in samo sebi namen kot luštna popestritev. Najbrž so v devetdesetih mis­lili, da bo to za zvrst pot naprej, a se je izkazala za slepo ulico. Ali pa so hoteli zgolj ponesrečeno skopirati takisto motociklistični Road Rash? 

Osebno mi prebarvani 'flashevski' slog ne sede najbolj, zato sem z F1 instantno skakal nazaj v pikslasti videz. Žal se na ta način nisem mogel znebiti tečnih arkadnih delov.

V nekaterih pogledih je Full Throttle uspeh. Hudi motorji in zarota, ki preti z ustavitvijo njihove proizvodnje, usnje, žgoča glasba benda Gone Jackals, vzdušno ropotanje po navidez neskončni cesti … To je najboljša rokenrol igra do Brütal Legenda in po njem (KISS Pinball ne šteje :)). Nekateri dialogi in liki so super, določene puzle posrečene in vse skupaj se odvija kot film. A žal je dogajanja hitro konec, saj ga je kvečjemu za kakšnih pet ur. Zvečine gledaš animacije in se počasi sprehajaš po majhni količini mrakobnih lokacij, kamor se pogosto vračaš in niso posebej antiutopično-futuristične. Ne prav zadovoljivi konec pa namiguje na nadaljevanje, ki ga nikdar ni bilo. In kakor je vmesnik v obliki kroga s temeljnimi ikonami preprost, tvori nepotreben vmesni korak in ga je nepraktično stalno klicati na zaslon. Pecejaši lahko to nadomestijo s tipkami, konzolaši ne. Slednje, ki so zvečine mlajši, bo bržda motil tudi lov na piksle, torej finomehanično prečesavanje prizorišč za vročimi točkami, ki so včasih nemarno majhne in skrite (zelena cev na zeleni podlagi). Mar bi modernizirali ta vidik in tako bolj upravičili zahtevanih 15 evrov, saj je obstoječa vsebina docela enaka izvirni. Zdaj pa dosti zajebancije, Schafer: kje so remastered Indiane Jonesi?? 

Škrbasti trgovec pred štadionom, kjer se arkadno zaletavaš, je eden redkih smešnih likov. Krog z ikonami kličeš z desnim gumbom in omogoča prijemanje, gledanje, brcanje …


Full Throttle Remastered
Double Fine za pc, playstation 4
objavljeno: Joker 286
maj 2017